ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ
ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΙΑΤΙΚΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ
Τον Δεκέµβριο του 2004, όταν τα τσουνάµι κατέστρεψαν τις ακτές της νοτιοανατολικής Ασίας και της Ινδίας, η καταστροφή ήταν τραγική.
Ολόκληρες πόλεις καταστράφηκαν και νησιά εξαφανίστηκαν. Αμέσως, 600 Εθελοντές Λειτουργοί από 28 έθνη ανταποκρίθηκαν, ακόμα και από μέρη τόσο κοντινά όσο η Αυστραλία και τόσο μακρινά όσο το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σκανδιναβία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Λατινική Αμερική, φέρνοντας σωματική και πνευματική βοήθεια στα θύματα του τσουνάμι και τους διασώστες.
Οι Εθελοντές Λειτουργοί παρείχαν ένα μεγάλο εύρος υλικών και υπηρεσιών που ήταν απαραίτητα για τους εργάτες έκτακτης ανάγκης και τους φορείς. Έχοντας επεκταθεί σε νοσοκομεία για να βοηθήσουν ιατρικές ομάδες με φόρτο εργασίας, οι Εθελοντές Λειτουργοί βοήθησαν πάνω από 300.000 άτομα. Ταυτόχρονα, εκπαίδευσαν όσο περισσότερα άτομα μπορούσαν στην τεχνολογία των Εθελοντών Λειτουργών, συγκεκριμένα στην τεχνολογία των βοηθημάτων, η οποία περιλαμβάνει διαδικασίες που βοηθούν κάποιον να ξεπεράσει τη συναισθηματική αναταραχή, το στρες ή να ανακουφιστεί από τον πόνο της ασθένειας ή του τραυματισμού. Γιατροί, νοσοκόµες, µουσουλµάνοι κληρικοί και βουδιστές µοναχοί ήταν ανάµεσα στους 50.000 που έµαθαν αυτή την τεχνολογία και µε τη σειρά τους έδωσαν βοήθεια σε δεκάδες χιλιάδες επιζήσαντες.
Η περιοχή εξακολουθεί να πλήττεται από ακατάπαυστους τυφώνες και κυκλώνες, και οι Εθελοντές Λειτουργοί επιστρέφουν ξανά και ξανά για να παρέχουν βοήθεια στα θύµατα και τα σωστικά συνεργεία. Στην Ινδονησία το 2007, οι Εθελοντές Λειτουργοί παρείχαν βοηθήµατα και βοήθεια έκτακτης ανάγκης σε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Τζακάρτα και τη Σουµάτρα, όπου οι πληµµύρες άφησαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους άστεγους. Επιπλέον, πολλαπλασίασαν τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας, δίνοντας σεμινάρια για τις τεχνικές των Εθελοντών Λειτουργών σε χιλιάδες άτομα και ομάδες.
«Οι Εθελοντές Λειτουργοί είναι µια αξιόλογη οµάδα ανθρώπων των οποίων σκοπός είναι να βοηθούν πραγµατικά και να βελτιώνουν τις καταστάσεις. Στόχος τους είναι επίσης η οργάνωση και ο συντονισµός. Η αυτάρκειά τους και η ικανότητα να κατευθύνουν και να βοηθούν όλες τις προσπάθειες αποτελεί αναντικατάστατο πλεονέκτηµα για τη χώρα µας αυτή την εποχή. Συνεργάζονται µε την κυβέρνηση και µε τους τοπικούς αξιωµατούχους και βοηθούν στον συντονισµό όλων των προσπαθειών που γίνονται για την ανακούφιση των πληγέντων. Πρώτο τους µέληµα είναι η αποτελεσµατικότητα των συνεργείων βοήθειας. Έχουν πολλά προσόντα και είναι αφοσιωµένη οµάδα. Είναι παραπάνω από πολύτιµοι για τη χώρα µας». – Γραφείο του Πρωθυπουργού της Σρι Λάνκα, Δεκέµβριος 2004